onsdag 30 december 2009

Konserter!


Adrian spelar triangel



Westbrook Winter Concert dec 17


Jag gillar skolorna som barnen går i. Både Westbrook Elementary School och Westland Middle School. Förutom att de har hög standard på undervisningen, gör de också en hel del extra och trevliga saker. Som nu innan jul, då båda skolorna hade konserter. Adrian med skolbandet och Sera med kören. Båda är frivilliga. I Westland kan man välja "band" på schemat och då har man det varje dag i veckan. Som finne jag är, ser jag framför mig ett rockband med elgitarrer, trummor, bas och sångare. Det är ju så som band ser ut i finska högstadier. Men inte här. Här talar vi om ett stort band, klassiskt sådant, med tromboner, fioler, saxofoner, cellon, ja allt. Adrian hade, överraskande nog, valt percussions :) Det betyder inte att han bara sitter och dundrar på trummor utan han spelar alla slagverk från trianglar till xylofoner och alla slags trummor och cymbaler däremellan. 14 december hade skolans olika årskurser sin årliga konsert. Vilken kvalitet! Där stod finniga tonåringar i sina vita kragskjortor och svarta byxor och spelade klassisk musik med glädje! Vi fick höra olika klassiker, visor, t.ex. greensleeves, oye como va mm. Och vi var rörda! Musikläraren, en smal, späd, rödhårig kvinna, hade total kontroll över sina band som hon själv dirigerade. Jag kan inte låta bli att tänka på de uppträdanden jag sett i högstadiet på jul- och vårfester. Ifall man spelar för publik där, spelar man rock, covers, vilket i sig är fint. Men var finns variationen? Visst, Adrian skulle helst spela Nirvana eller Metallica men gladeligen smällde han ihop sina enorma cymbaler till någon marsch den där kvällen. Och visst utvecklar det musiksmaken och -kännedomen!

I Westbrook var det den årliga julkonserten för kören, 17 december. När man går i fyran får man börja sjunga med i kören. Barnen övar under skoltid och missar man någon lektion, får man bara ta igen det och göra läxor hemma. Även i Westbrook har de en energisk musiklärare, Ms McNeill, som övar med barnen så de verkligen kan sina stycken! Det är en glädje att se hur ivriga barnen är!

Monica skulle delta i båda konserterna men hennes flyg var försenat på måndagen så hon missade Adrians konsert men fick ta del av julsångerna på Seras som tur var!

1 kommentar:

Unknown sa...

Oj om man ändå fått vara med och uppleva stämningarna! Att få se Adrian och Sera uppträda!
Det låter helt härligt med ett helt stort band!!