lördag 19 juni 2010

San Francisco

Vilken underbar natt i harligt frascha lakan, duntacke och valdoftande rum. Jag sov med Adrian som traget forsokte riva tacket av mig hela natten :) Inte sa latt att sova 2 pers i en sang aven om den ar nastan dubbel, Queen size. Gick ner till lobbyn for att kolla morgonmalet men insag att vi hade varit tvungna att punga ut med nastan 80 dollar for familjens frukost. Nehe, det tillater inte var budget. Gick ut pa gatan och sag att kinarestaurangerna i narheten hade insett vilken chans det var for dem sa vi at ett furstligt morgonmal for halva priset. 


Idag hade vi tankt vandra sa mycket vi kunde, ett fantastiskt satt att uppleva en stad. Barnen ar sa stora att de inte gnaller sa mycket aven om de hamnar att ga langa strackor. Eftersom Hilton finns mitt i Chinatown, var det dar vi borjade och vi fascinerades verkligen av storleken, omfattningen och autenticiteten i stadsdelen! Harliga kvarter, hus och stamningar! Vi vandrade ut och in i butiker, sogs med i manniskovimlet och plotsligt hade vi hamnat i en mat- och konstmarknad! Valdoftande stand med mat av olika harkomster, smakprov, musik, konstnarer och underbara handgjorda grejer stoppade upp var fard med jamna mellanrum och fastan vi var pa vag med malmedvetna steg till Fisherman's wharf, tog promenaden oss ett par timmar. Vi maste ju stanna och fota de harliga branta backarna, de pittoreska husen, de vackra vyerna. Sent om sider nadde vi pirerna dar det blaste ofattbart mycket! Tur att vi hade kopt nya jackor och hoodies! Turistiska sma farjor lockade med turer ut under Golden Gate och till Alcatraz men priserna var naturligtvis hutlosa. Juri som varit har tidigare, mindes att om man promenerar en bit fran de storre farjorna, kan man fa mindre fiskebatar som kor samma rutt men for halva priset. Och en san fann vi. Nagra rabarkade, solbranda, munviga man lockade oss ombord for en struntsumma jamfort med de andra batarna och vi hann t o m ta oss till butiken for att skaffa lite ol, limu och chips. Sa bar det ivag. Sjon gick hog och det blaste otroligt mycket! Vi var tuffa och korkade vara ol, filmade till hoger och vanster innan de RIKTIGA vagorna slangde var bat av och an, fram och tillbaka och vatten sprutade over oss pa framdack! Vi var tvungna att gomma bade videokamera och vanlig kamera och fokusera pa att halla i oss! Visst kandes det magiskt att aka in i skuggan under Golden Gate Bridge och titta upp pa den roda, majestatiska bron! Varfor Golden Gate nar den ar rod? Darfor att den byggdes under den tid da man hittade guld i Sierra Nevada. Den ar 2,7 km lang och 227 m hog pa det hogsta stallet, 67 m fran bron till vattnet. Sa vande baten och forde oss till on Alcatraz (vi tog inte iland) och fick oss berattat olika storyn om fangar som forsokt rymma och gomt sig en grotta som finns under on och som stracker sig fran den ena andan till den andra. Vid det laget var vi genomvata och iskalla! 


Val iland ville vi genast hoppa i en taxi for att aka till hotellet och varma oss. Men forst ville vi se var sjolejonen haller hov pa sma pontoner. Vid pir 39 hittade vi dem! Dar lag de hoppackade och torkade i solen, ovetande om all uppmarksamhet! De sag ut att sova djupt, tatt ihop. Ibland lyfte nan huvudet och ramade som en skadskjuten ko medan de andra inte ens ryckte pa morrharen. Da och da kastade sig en ny kund upp pa pontonen, genomvat och glansande svart. De andra torra, salmiaksbruna sjolejonen tog ingen notis om nykomlingen men han fick verkligen inte krypa intill de redan torra exemplaren innan han torkat och blivit varm. Gjorde han det, fick han sig en morrande athutning! 
Efter sjolejonen hoppade vi i en taxi och sniglade oss genom en galen trafik. Pa hotellet blev det ingen dusch utan gym istallet och vi fick upp varmen. Efter gymet satt vi som faglar pa rad uppe pa skrivbordet och tittade ut over de fantastiska vidderna i senkvallssolen. Nu ska vi kla pa oss och ge oss ut i kvallen och jaga mer kinesisk mat, det ar ju inte varje dag man ar i Chinatown! 

1 kommentar:

Unknown sa...

Vilka härliga upplevelser! Det är inte länge sen jag såg en film om en rymning från Alcatraz så jag kan föreställa mig berättelsen om grottorna! Och att få åka under Golden Gatebron- sånt man bara drömmer om.... Men uj att ni vågade åka ut i så hög sjö, lät vådligt. Denna resa måste vara en väldig upplevelse?