torsdag 13 november 2008

Utvecklingssamtal

Den här veckan har varit utvecklingssamtalens vecka. På måndag träffade vi miss Horos och talade om Sera, på onsdagen var det miss Vincent som talade om Adrian. Efter dessa två möten kan vi bara konstatera att vi är fruktansvärt glada och stolta över våra barn!

Ashley strödde bara beröm över Sera! Eftersom Sera tillhör ESOL-nivå 1, d v s de som kommit utan förkunskaper i engelska, får hon inte ett betyg efter den första quartern som slutade den här veckan. Hon får en utvärdering och den diskuterade vi med Ashley. Sera har gått framåt med stormsteg och utvecklas dag för dag. Hon talar, läser och skriver på engelska i allt längre meningar. Efter att ha blygt och lågmält svarat på frågor, vågar hon nu ta utrymme, markera och svara med hög och klar röst. Hon är väldigt duktig på att ta emot instruktioner och förstår genast vad som krävs av henne. Ifall Ashley korrigerar något i hennes språk, behöver hon inte göra det mer än en gång, Sera gör aldrig samma misstag på nytt. Vi fick se Seras utvärdering av sig själv och hon hade, på typiskt finskt vis, gett sig själv låga poäng. Hennes mål var: I will listen and focus more! Ashley skrattade hjärtligt och sade att det knappt finns någon i klassen som fokuserar och lyssnar bättre än Sera! Hon sade också att Sera är duktig i både läsning, skrivning och matematik. Sera läser åk 4 matematik redan! ESOL-läraren berömde också henne och Ashley konstaterade att Sera talar bättre engelska än den andra utlänningen i klassen, en kille som redan varit ett år i USA. Det enda kruxet var att Sera de senaste veckorna har börjat stava sämre, kasta om bokstäver. Vi har märkt detsamma när det gäller den svenska stavningen och jag tror faktiskt att det beror på att engelskan kommit så starkt in i hennes värld. Hon behöver tid att få alla pusselbitar på plats. Det var två leende föräldrar som vandrade hem till Wriley Road för att ge Sera en jättekram!

På onsdagen träffade vi Claire, Adrians lärare. Eftersom Adrian är ESOL-2 elev, får han betyg redan såsom alla andra. Claire kunde bara berömma Adrian och hon var framförallt imponerad av hans förmåga att stava rätt och ha en perfekt interpunktion. Hon sa att han stavar bättre än de infödda amerikanerna och undrade vad det beror på. Ja, det undrar vi också! Månne det kan bero på att han har en perfekt svenska? Ofta går språken hand i hand. Han lär också ha en otrolig känsla för nyanser i engelskan. Här ger man bokstavs-vitsord där A är det bästa. Adrian hade flera A:n och några B:n, inte ett enda C eller D! I matematik var han O=outstanding! Han läser åk 6 matematik redan. Det sämsta vitsordet var - surpriiiise - art! Adrian hatar att rita, måla och vara kreativ...
Claire sade också att Adrian gått framåt då det gäller det sociala. I början hade han inte vågat säga när han inte förstod och då Claire gick fram till honom för att fråga om han förstod, nickade han alltid men kunde inte alltid förklara. Nu har han lärt sig att det inte går att "juxa" för att komma lättare undan. Han blir tvungen att förklara sig och när han inte kan, måste han medge ;) Svårt för coola Ade!!
Adrian fick massor av beröm, liksom Sera av ESOL-läraren. Bådas språk är väldigt bra!
Lika breda leenden på föräldrarnas läppar när de gick hem för att ge Adrian en jättekram!
Ofattbart och härligt att det gått så bra!

5 kommentarer:

Ann sa...

Jag blir så GLAD när jag läser det här!!
Ni kan med orsak vara stolta över era fina, kloka och lättanpassade barn. Får klump i halsen och snörvel.

Kram till er alla!

Unknown sa...

Gissa om man sitter här och är stolt!!! Men egentligen är det väl ingen överraskning att de klarar sig så bra- fixa som de är bägge två!! Bra jobbat Adrian och Sera. stor kram från Momi

Annika Johanna Westerlund sa...

Jätteduktiga barn har ni faktiskt! Hade nog tänkt mej att det sku ta längre tid för Sera att lära sej när hon är lite blyg men tuffing har det ju blivit av henne o snabbt.

Peter sa...

Duktiga barn! Kusinerna från landet är imponerade.

Bjarnes bilder sa...

Gissa om jag instämmer mde ovanstående!
Duktigt Sera & Adrian! Go on!!
Mofi