onsdag 17 september 2008

Huutajat

Dagarna rusar iväg och vi har alla för mycket att göra! Borde dammsuga, packa upp de sista lådorna, tvätta toaletterna, vattna gräsmattan, tvätta bilen, ta körkort men tiden räcker inte till! Juri har jobbat extra mycket nu p g a ekonomi- och bankkriser.

Igår var Sera med treorna till Washington zoo! Det hade varit en fin utflykt sa hon. De hade fått se pandorna tumla omkring så hon var nöjd. De hade tyvärr alltför litet tid på sig så vi kommer att åka dit på nytt med hela familjen bara det blir lite svalare. Barnen hade äntligen fått åka den gula skolbussen och tydligen haft jättekiva på bakbänken. Där hade ett gäng flickor suttit och berättat hemska spökhistorier för varandra. Sera återgav tre av dem och jag kunde faktiskt känna igen en från barndomen. Vi skrattade åt historierna ända tills det blev dags att lägga sig och Sera hade så svårt att somna. Spökhistorierna snurrade i huvudet på henne...Efter litet ryggskrapande och prat om att det bara är sagor, lyckades hon somna till slut. Sötnos!

I morse steg vi tidigt upp igen. En plumber skulle komma för att titta på toaletten i Adrians rum, den rinner hela tiden så vi har stängt av den helt och hållet. Juri åkte iväg för att besiktiga bilen och ingen rörmokare dök upp. 11 kom Meppu och vi promenerade till Friendship Heights, tog metro in till Dupont Circle för att lyssna på mans"kören" Huutajat. Solen sken och folk satt vid fontänen mitt i Dupont och njöt. Det dök upp en hel del finnar för att se på spektaklet (också andra förstås). Svartklädda finska män tågade dramatiskt in i parken och började vråla USA:s och Japans nationalsånger bl.a. Folk tittade gapande en stund men så började leendena sprida sig. Huutajat fick hyfsade applåder! Efteråt gick vi ett gäng till Books and Afterwords och åt lunch. Det kändes faktiskt lyxigt att få sitta sådär mitt på dagen i solen och äta lunch och dricka ett glas vin! Samtidigt var det litet syndigt, jag borde ju vara på jobb och inte bara vara onyttig....
Rörmokarna kom 4-tiden och fixade toaletten. På 3 röda sekunder var den klar och räkningen gick på 130 $...

På kvällen var det Back-to-school-night i skolan. Adrian och Sera hade lekt med Hayley och Jonah under eftermiddagen så de fortsatte kvällen tillsammans hemma hos Antonellis. De hade en barnvakt där eftersom man inte kan lämna barn ensamma ens för 1,5 timmar!!! Kvällen var bara för föräldrar. Första halvtimmen skulle man gå omkring och anmäla sig till tusen och ett evenemang och därtill betala för än det ena och än det andra. Vi hade på förhand fått ca 40 mail om kvällen så vi var förberedda och utrustade med checkhäfte. Ja, här använder man checker liksom vi gjorde i Finland på 70-talet... Nu är duktiga Juri och jag anmälda till PTA (parents-teacher-association) så snart kan vi ordna Halloween-partyn och baka cookies dagarna i ända. Det är ingen hejd på hur mycket man deltar här! Dessutom är det inte heller någon hejd på hur mycket man ska betala till skolan (som ska vara gratis!!!!) hela tiden. Förra veckan betalade vi för zoo-resan och för en blockflöjt med tillhörande nothäfte. Nu var det checker för kommande fester....Tänker bara på Finlands skolor där man måste skriva brev hem till föräldrarna ifall barnen är tvungna att betala en metroresa som kostar 1 euro!! Nåväl, kvällen var intressant. Vi delade på oss så att Juri först gick till Adrians klass med miss Vincent och jag gick till Seras klass med miss Horos och så bytte vi mitt i. Vi informerades om läroplanen och huvudmålen med skolåret. Matematik är THE ämne här! Det satsar man på. Jag har inte riktigt förstått systemen ännu men Sera läser 4th grade mathematics och Adrian 6th grade. Fast de går på trean resp. femman. Det gör största delen av klassen. Sera ska kunna tabellerna 1-12 innan november och flashcarden som amerikanerna älskar fördes på tal ett antal gånger. Även på min spanskakurs talar man om flashcards rätt ofta. Det är tydligen olikfärgade kort som innehåller en liten mängd fakta och som man viftar med för att lära sig viktiga saker. På Seras pulpet i klassen låg ett brev "Dear Mum and Dad, welcome to my classroom" o s v. På felfri engelska presenterade Sera klassen och bad oss gå och titta på olika saker i rummet. Vi skulle gissa vilken hund på väggen hon hade ritat (en dalmatiner såklart!) och ta en titt på andra planscher och saker i rummet. Miss Horos sade efteråt åt Juri att Sera skrivit allt alldeles själv! Hon lär stava bättre än några av dem som har engelska som modersmål. Hon har blivit så duktig! Dessutom sa Horos att Sera är aktiv på timmarna, markerar mycket och vill svara. ESOL-läraren (english as a second language) berättade att Sera avancerar med stormsteg, massor snabbare än hon tänkt sig. Det var så härligt att höra!
Bredvid brevet på bordet låg två lappar med "mum's and dad's favourites". Frågorna var samma för alla barn men de fyllde i det som gällde de egna föräldrarna. Så här såg Seras lista ut; Mum's favourite food: beans (haha! hon ville skriva broccoli men visste inte det på engelska), dad's: pizza. Mum's favourite tv-show: salsa channel, dad's: CNN (vad säger det om oss hmmmm...), mum's favourite book: We most talk about Kevin (hur i fridens namn minns hon den? Dessutom läste jag den på svenska), dad's: Barak Obama.
I Adrians klassrum fanns också ett "Dear Mom and Dad" brev och Adrian beskrev hur dagen ser ut börjande från morgonen när alla lämnar in läxorna. Så berättade han hur rutinerna är, vilka timmar de har och att "I like recess because we can play soccer then" ;) Adrians lärare miss Vincent var också nöjd med Adrian och sa att hon fortfarande skäms över att hon inte tänkt på att Adrian behöver mer tid med vissa hemuppgifter. I och för sig är det ju bra, det betyder att han hänger med och kan behandlas nästan som de andra i klassen!
Vi bokade tider för föräldrasamtal med båda lärarna men vi glömde det viktiga som alla barn talat om; att boka tid för chinchillorna Flash and Nacho. De är två ekorrliknande, musaktiga djur som placeras i barnens hem över veckosluten. Alla barn vill ju ha dem så bokningslistan är full för det mesta. Följande lediga helg är i december! Vi måste bara kolla ifall det finns risk att Adrian drabbas av allergiska anfall om de är i huset. Annars kan det vara en rolig idé att låna hem chincillorna ett veckoslut.

Nu ska jag sluta för jag sitter här och mässär Jelly Bellys, vår nya favoritgodis. I Bradley food and beverage får man köpa dem på lösvikt, man bara vrider på en kran och så forsar de ner i en påse, mums och vi fick alla varsin påse med våra favoriter av Juri . RAAAAP.

Fick förresten Marimekko-tavlorna färdiga idag, tycker det blev riktigt snyggt och färggrant i vardagsrummet. Se bilder intill ;)

4 kommentarer:

Jenni sa...

Jeee, Huutajat! Jag såg dem en gång i Uleåborg och blev mäkta imponerad över disciplinen och poker fejsen. fint att det "bästa" av den finska kulturen sprider sig världen runt:)
Skönt att höra att det går bra för barnen i skolan! Men inte trodde vi något annat heller. Stora megakramar till Sera och Adrian!! Bra jobbat!
Ha det bra!

Bjarnes bilder sa...

Huuu! Huutajat! Håller inte alls med Jenni! Fasansfullt! Men kanske alla inte visste varifrån dom kommer...
Härligt att höra att båda barnen reder sig så bra i resp klass! Och inte verkar föräldrarna heller ha så stora problem att reda sig! Att hitta tid för dammsugning är ett av de större bekymren!
Tack också för fina bilder; marimekko behöver man ju inte skämmas för!
Vi hörs kl 09 W-tid!
Mofi Bjarne

Ann sa...

Jeee!!! Härligt att det går så bra för både S & A i skolan - det gläder mig.
Tycker också det låter som om ni glidit in rätt smidigt i er nya verklighet. I mina öron låter det som en lyxtillvaro, i alla fall just nu.
(p.s. nu måste jag köpa en vinterrock och batterierna är påknäppta inne på Kyrkogränden)
Att sånt.

Annika Johanna Westerlund sa...

Jättesnygga tavlor!!!! Har du gjort dem helt själv? Jag kollade in Huutajat på nyheterna o vad reportern hade intervjuat amerikanerna så var de ganska förskräckta över hela grejen. Jag har ju inte varit på plats men deras skrikande lät ganska förfärligt. Men jag kan ju ha fel! Vad roligt att höra att barnens skola går det bra i o att deras föräldrar också kommit in i den amerikanska vardagen. Har du fått ordnat redan så att din blogg får en slideshow! Ni tar så bra bilder så det e ju som julafton varje gång du laddat upp nya för oss att se. Mera sånt, tack! Ha det bra!