onsdag 10 september 2008

Marimekko

Idag var det svalt när vi vaknade! Juri förde barnen till skolan, Krista kom och hämtade mig för en färd till Marimekkos affär i Silver Spring. Alla Marimekko tyger och kläder är betydligt billigare här än i Finland. Vi träffade på affärsinnehavaren som blev väldigt uppspelt när hon hörde att jag bor nära Miina Äkkijyrkkä i Nordsjö och att Krista intervjuat henne! Kossorna är favoriter här men Marimekko har inte riktigt slagit igenom ännu. Vi promenerade i Silver Spring en stund, tog en libanesisk lunch och åkte hem för att hämta barnen. Juri hade hittat en kinesisk tv-kanal som sände Finland-Tyskland så Adrian rusade hem för att se sista 20 minuterna. På vägen hemåt träffade Sera och jag Hayley och hennes mamma Kim som ville ha Sera med till "playground" utanför skolan. Sera tvekade en stund och bjöd sedan hem Hayley till oss! Vad roligt! Flickorna hade kiva och skrattade och jagade varandra, pusslade och spelade keyboard. Så värst många ord behöver man inte när man leker. Hayley pladdrade en massa och Sera nickade, kommenterade då och då med några ord. Vissa meningar kan hon redan bygga upp!
Så slet vi upp några lådor till medan barnen gjorde läxor. Seras rum blev mer eller mindre färdigt. Det är mycket mindre än rummet på Barrdoftsgränden så det är ganska packat...
Medan vi stressade omkring och plockade ur lådor, kastade vi en blick över staketet till granngården och såg grannarna sitta ute i trädgården med vinglas i handen och - katastrofalt nog - hade vi inget vin i vårt vinskåp! Juri åkte iväg till butiken och kom hem med vin och Panda lakrits! Hemlandstoner! Här finns vissa saker som jag åtminstone saknar, t.ex. disktrasor! En så enkel vardagssak är omöjlig att få här! Folk torkar med äckliga svampar som smulas sönder efter några dagar. Dessutom saknar jag rågbröd (klassiskt) och salmiak (ännu mera klassiskt) och mjölkorv a la Finland. Korven här är väldigt köttig (visserligen god men salt) men ibland skulle jag vilja ha HK-bleu eller vanliga HK knackisar! Låter det konstigt?
Förresten, surfade på nätet om det här med sockret i mjölken och insåg att "sugars" innebär mjölksocker, d v s laktos. Tur! Men inte minskade midjan för det! Suck... OCH, pappa, klart mannen heter Wilhelm Tell för oss, här har man döpt honom till William, inget är som hemma!!

4 kommentarer:

Ann sa...

JA, det låter konstigt det där med korven.
Men vem är nu jag att uttala mig som äter 1 grillkorv per år, också det för att "det hör till", inte för att jag gillar det.
Idag skiner solen här - man kan inte tro att det är sant, gnuggar ögonen mot ljuset. Allt är genomdränkt av konstant regnande i fler dygn före det.

P.S. Imorgon ska vi träffa Hobbe första gången!! :)

Jenni sa...

Inget konstigt med HK behov! Ytterst mänskligt. Det går väl inte att skicka ett salmiakkipaket till USA eller? Meddela exakt postadress i annat fall....
Du har mina sympatier.
Må bra trots allt!

Annika Johanna Westerlund sa...

Jenni hade en bra ide. Ge adressen så kan vi skicka dej både bröd o salmiak och disktrasor. Salmiak och disktrasor väger ju inte mycket men brödet väger ju en del mera så de kan inte skickas med brev precis. Vad ni ser glada och nöjda ut på alla foton. Det är skönt att se att ni trivs. Ha det bra och må bra! Kramar från Annika och sol-regniga Nordsjö.

Ceti sa...

På Ikea brukar man få det mesta så att man klarar sej över värsta längtan, svenska produkterna är ju NÄSTAN liknande men inte helt....
Och sen när du blir helt desperado gå till www.suomikauppa.fi Där finns en hel del man kan köpa, om man int vill besvära kompisar förstås :-)