tisdag 9 september 2008

På benen igen, snubblar på pafflådor, pledge o s v

Äntligen känner jag energin flöda igen efter en vecka på low battery level! Jag fick lov att kasta mig i säng och ligga i två dagar för att piggna till igen. Jag hostade och snorade och såg på filmer via datorn, sov ibland och var frustrerad på alla lådor som låg omkring och väntade på att bli uppackade. Idag steg jag upp med ny kraft, duschade bort snoret och fräste iväg till spanskakursen. Blev alldeles matt på nytt efter en massa info enbart på spanska! Men det är härligt att lära sig ett nytt språk fast jag efteråt då Juri plockade upp mig konstaterade att jag kanske är för gammal för att lära mig nåt nytt. Eventuellt hade mängden var i bihålorna något att göra med långsam uppfattningsförmåga?
Idag fick vi prova på hur vardagen kan se ut för Juri och mig när barnen är i skolan! Vi åkte till en kinesisk restaurang efter spanskan och tog take away, sådana där boxar som de alltid har i filmerna ;) och satt hemma och åt och kändes oss lyxiga! Men snart måste jag absolut komma igång med sportandet för har redan gått upp i vikt GRRRRRRRRRR!! Jag är lite orolig för det mesta innehåller smyg-fett-socker. Nu undrar jag om mjölken i Finland innehåller socker? Här fastnade blicken vid vår fettfria mjölk där det stod att 1 serving (240 ml) innehåller 12 g socker!! Herregud! Undra på att byxorna spänner vid det här laget! Jäkla flunssa, jag måste få komma ut och dansa, workouta, rulla, promenera, kanske springa bort fläsket!

Skolgången fortsätter på samma fina sätt för Adrian och Sera! Idag vid middagen (som vi åt ute i trädgården i värmen) sa Sera att den här skolan är bättre än den i Finland. Hon berättade att alla är snälla med varandra, att ingen retas eller skrattar om någon säger fel. Eleverna är också väldigt engagerade i skolrutinerna. Varje vecka få de välja om de är lärarens hjälpreda, postförare, bokansvarig, lunchledare (den som anmäler till köket vad var och en äter av dem som inte har egen lunch med sig), doorman, den som bär lunchboxarna till klassrummet m.m. I Adrians klass har man inte lika mycket engagemang. Dock står femteklassisterna, som är äldst i skolan, och agerar safety patrol vid infarten till skolan. I sina gula västar dirigerar de parvis trafiken, ser till att föräldrar verkligen följer reglerna vid "kiss and ride" filen. "Kiss and ride" innebär att bilarna kör på rad, släpper av sitt barn och ger en puss, längre än så får det inte ta, det ska gå smidigt! Däremellan kommer skolbussarna, de som hämtar elever till Westbrook och så plockar upp dem som ska åka vidare till Westland Middle School en bit härifrån. Safety patrol ser till att allt går som det ska och de är de sista som går in på lektion på morgonen och de sista som går hem för dagen efter att alla barn hämtats och skolbussarna åkt.

Varje morgon i alla skolor i USA inleds med att man svär en trohetsed åt den amerikanska flaggan, "Pledge of Allegiance". Alla i klassen stiger upp, vänder sig framåt och lägger höger hand över hjärtat och säger följande: "I pledge Allegiance to the flag of the United States of America and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all" . Hej å hå säger vi.... Adrians ESOL-lärare har upplyst honom om att alla som kommer från annat land inte behöver säga något, bara stiga upp men Sera har inte fått höra något sånt.

Om det så duggar lite därute under skoldagen har de indoor recess och alla elever är inomhus HELA dagen, 6 timmar. Så skedde idag så vi undrar inte alls över att Adrian har myror i byxorna och flänger kring huset med tusen watt energi i kroppen. Hans flunssa gick om på ett par dagar! Skönt!

Läxläsningen tar en stor del av kvällen för oss alla. Vi sitter vid bordet, ibland i ett par timmar, och försöker hjälpa och ibland själva som vuxna förstå vad som förväntas av barnen. Idag hade Sera en läsförståelseläxa. Hon skulle läsa originaltexten om Wilhelm Tell och sedan svara på frågor och beskriva personligheterna hos Tell och hans fiende Gessler. Sera läste högt för oss, så fint och med ett perfekt uttal! Intressant sätt att lära sig engelska dethär! Att kastas in i språket utan några som helst regler. Idag gick det upp för henne att man säger an orange, an apple och att "the" framför vokal uttalas "thi". Mycket speciellt men samtidigt så avdramatiserat. Nåväl, vi läste om Wilhelm Tell och den grymma uppgift han ställdes inför med att vara tvungen att skjuta en pil genom äpplet som stod på hans sons huvud. När vi vände på bladet för att svara på frågorna, fanns där en "To the parents"-ruta högst upp. I rutan informerades vi (korkade, oansvariga, omoraliska) föräldrar om att vi måste berätta för våra barn att detta är europeisk folklore och att detta inte är sant och att om man gör så som i berättelsen, kan det gå riktigt illa. Så får man inte göra. Att sånt. Tack för det ! Våra barn sku då absolut inte ha kunnat tänka sig att det inte var på riktigt! Tur att det stod på pappret. Vi skrattade och tog oss för pannan, härligt att kunna flina tillsammans åt såna tokerier. Men så här är det! Nu har läraren, skolan, Montgomery County ja hela USA garderat sig så att vi inte kan stämma någon ifall Sera eller Adrian sku få för sig att skjuta huvudet av någon med pilbåge. UGH!

Nog med uppackning för idag, vi fortsätter imorgon!

7 kommentarer:

Ann sa...

Det är superskoj att läsa om alla små detaljer och saker som är så annorlunda där än här.
Som socker i mjölken - YUK!! Varför?! Ett ämne för Spurlock kanske..
Jättefint att läsa att Sera tycker att skolan är BÄTTRE än den i Finland. Det låter ju faktiskt fint det där med att man tar hand om varandra och sen att eleverna lär sig att ta ansvar!
Safety patrol låter ju stencoolt, kan tro att det är en fjäder i hatten att få tillhöra den patrullen! :) Ser framför mig en massa småkillar med sheriffhattar som med armarna i kors ser till att allt går rätt till..HAHA
Men "Kiss and ride"?! Herreguuuud. För att inte tala om Pledgen. Djiiisus. The almighty US. Känns rätt skenheligt tycker jag..med Liberty and Justice for all.
Ja, ja. Tanken är väl god (kanske).
Och så Tell då.. suck och stön!!! Men det är väl precis som du skriver att om de inte hade nämnt att det faktiskt inte är godkänt beteende så hade de kunnat bli stämda när någon laddar pilbågen och beger sig ut i skolorna.

Kämpa på med uppackningen.
Här ösregnar det för andra dagen i rad. Och då menar jag ösregnar, konstant - HELA HELA TIDEN. Kör i mig vitaminer och sportar för att hålla näsan ovanför vattenytan.
Ja du vet, med Hobbe-allergin och allt skit.
Men vi har nu bestämt oss, han kommer till oss. Basta.

Stor kram! Skönt att ni börjar vara friska allihop.

Bjarnes bilder sa...

HEJ!
HOLIGT ATT DU SKRIVER OM ERA DAGAR! HOPPAS DU ORKAR FORTSÄTTA! Gå på med spanskan, läste själv en kort period, det ÄR svårt, bihålevar eller inte! Men du är ju ung och har lätt att lära!
Det där med fläsk tror jag inte alls på men oroar mig nog lite över att ni anser det vara lyx att bära hem lunchen i pappers-bag...(:
Att barnen klarar sig så där bra i skolan gläder mig men jag är inte överraskad! Men "Pledgen".. Men ok, det är en annan kultur, skäl att minnas!
Heter Tell faktiskt William i förnamn? Jag lärde mig att han hette Wilhelm.. Men det är kanske den transatlantiska versionen!
Må så GOTT allohop!
Pappa Bjarne

viktoria sa...

Det är jätte bra att Sera tycker om skolan där:)o att alla är trevliga!
"Kiss and ride" tycker jag är fint, men Pledgen det skulle jag HATA!
Tell jaa... USA...

Gick o kollade på mjölk paketet(blå) det stog nug ingenting om socker!!!

Som Ann skrev så ösregnar det!!!
Blev medlem på ELEXIA idag! Så skit väder att man har ingen lust att gå på promenad och värre blir det!

Skönt att ni börjar vara friska!

Pojkarna pratar om er hela tiden spesielt Jonatan (om Adu)!!! Och Toffe fågar(vill ha bekreftelse) Jancku nästan dagligen om vi ska hälsa på er nästa sommar!!!

Hälsningar till fam Adu från fam. Ahrner

Jenni sa...

Jaha, hälsa Juri att man bara blir mera kritisk mot undervisningen när man blir äldre vilket ju betyder att int behöver man lära sig allt!! Dessutom är det vanligtvis lärarens fel om man inte lär sig, så det så.
Jag tycker att Adrian och Sera istället skall svära nån finsk ramsa... det finns ju en hel del att välja mellan. Så länge läraren inte vet vad man säger så det är bara att med hög röst säga någå.
Jag har en också en massa andra fina tankar om de amerikanska system men de går inte att offentliggöra. Jag berättar sen när vi träffas:)

Kämpa på!

Annika Johanna Westerlund sa...

Va roligt att Sera trivs i skolan. Adrian är säkert väldigt nöjd över att vara med i Safety patrollen. Ska vi måst skicka en dunder penicillin kur till dej för att få dej i skick månne. Du din stackare ha fått dras med dina flunssor en hel del sen du anlände till the pledge country. Vi har nog inte något socker i vår mjölk men i usa har de säkert socker o de sk fel-fetterna överallt, kan jag tro. Men ta ingen huvudvärk över det för du shejkar snart bort allt socker o fett från din kopp bara du blir frisk. Ha det alla bra och krya på dej! Och köp nu för guds skull inte en pilbåge till era barn som gåva. ;)

annika sa...

Kul det där med lite regn och inomhus raster....lite annat än här. Vi hade sportdag ute på sportplanen igår, 10 grader varmt och ösregn hela tiden. Sådär halv tolv fick vi avbryta, då var alla barn dyblöta och iskalla för att inte tala om lärarna...men ingen klagade, alla kämpade och gjorde sitt bästa! Fick sitta under en filt hela kvällen för att försöka bli varm. Säkert en fördel för Adrian o Sera att inte vara så "bortskämda", klarar av allt! Kram till allihop! hålls friska!

Ceti sa...

Super att de lärt sej så mycket engelska, snart rättar de ditt uttal ;-)
Skönt att ni fått fram era möbler och annat i flyttlasset, det gör susen. Fattar inte de som flyttar utan sina saker och bor utomlands i ett par år med bara kläder och dyl smått. Hemmet känns nog som ett eget hem först sen när man har sina egna saker runt sej.
Herregud med Pledgen, och vi klagar på att araberna hjärntvättar sitt folk...de där är ju precis samma sak. Dom är inte kloka!