torsdag 7 augusti 2008

Another day in USA

Igår var en händelserik dag! Vi vaknade tidigt och åkte iväg till Montgomery county international student's admission office för att registrera barnen. Efter enång bilfärd anlände vi till en skolbyggnad där alla barn i Montgomery county skall registreras inför skolåret. Vi hade oturen att få en alldeles ny tjänsteman som inte riktigt hade saker under kontroll. Förutom sin osäkerhet, led han av det amerikanska behovet att ha PAPPER på allt. Sånt som det inte finns papper på, kan man inte behandla eller ens tänka på. Sålunda fanns det inga papper som kunde bevisa att ägaren till huset vi hyr, inte bor med oss under samma tak. Trots att vi hade hyreskontraktet med! Galet! Efter 2 timmars gäspande framför mannen som inte kunde förstå att barnen har ETT förnamn och TVÅ mellannamn, fick vi gå vidare till nästa programpunkt. Barnen skulle testas i sina engelskakunskaper. Två kvinnor tog varsitt barn vid handen och gick ifrån oss. Adrian såg litet skrämd ut men gick sen lydigt med men Sera stannade upp med gråten i halsen och sa att hon inte ville gå ensam eftersom hon inte skulle förstå något. Jag frågade om jag fick gå med men det gick inte för sig. Jag sa att hon bara skulle svara "no" om hon inte förstod och att allt nog skulle gå bra, så gick hon in. Efter mindre än 5 minuter kom Sera och kvinnan ut och meddelade att Sera kommer att få undervisning på "beginners level" vilket var väntat. Dock hade hon tydligen förstått en hel del då hon redovisade för samtalet med kvinnan! De hade tittat på bilder av djur och Sera kunde berätta att hon såg a cat and a dog. Dessutom hade hon på något sätt upplysa kvinnan om att cat och katt låter lika men att dog och hund är så olika!
Adrian däremot var kvar hos sin tant i närmare en halv timme. När han kom ut såg han alldeles rufsig och glad ut! Det hade gått bra! Han blev placerad i " higher middle level" vilket var duktigt! Följande var " advanced". De var nog så stolta när vi åkte från skolan. Vi saknade ett vaccinationsintyg från Finland så vi måste åka tillbaka dit nästa vecka när det kommer fram.

Efter skolkontoret åkte vi till Pentagon City för att se på datorer och TV:n. Det är ett trevligt köpcenter, stiliga butiker och annars också snyggt. Sera och jag gick och shoppade litet (!) medan Juri och Adrian först köpte en "suoris" (den tredje i raden...) och sedan gick iväg till Best Buy och Costco för att se på dator och TV. Efter många timmar sammanstrålade vi och enades om en bärbar dator, jättefin! Det är en HP Pavillon dv6000 Entertainment PC (så nu vet ni det!). Efter det valde vi en TV, en 37" Vizio HD-TV so we are real americans now ;) Efter 8 timmar i olika butiker åkter vi ganska möra hem!

1 kommentar:

Ann sa...

Nåååå, stackars Sera!! Ganska kova att dras iväg sådär med en främmande människa och ett främmande språk!! Gullevännen.
Jag gissade att Adrian skulle klara sig fint, bra också att han inte "låste sig" utan kunde visa att han verkligen kan så bra! Kan förstå att dom var stolta, med orsak!