fredag 15 augusti 2008

Malar i huset!

Vi stod i Costco och valde bland hundratals olika köttsorter då Adrian plötsligt med panik i rösten ropade på mig. Han pekade på sin heliga, nya, svarta Iron Maiden skjorta som hade små, underliga hål i fållen. Jag tänkte genast att han fastnat någonstans med den men han såg så olycklig ut så jag insåg att det kanske inte var så. Tanken på malar infann sig men vi talade inte mer om det. När vi kom hem, försvann han in i sitt rum och kom tillbaka med sin andra Iron Maiden skjorta som hade likadana hål och då var det ju givet att malarna invaderat hans garderob. Vi gick igenom alla hans kläder men hittade bara ett par kalsonger med likadana hål. Ut med alla kläder ur skåpet och in med en gammal t-skjorta som Juri kunde avvara och ett par gamla kalsonger, lockbete. Men det är ganska klart att vi fått objudna gäster i garderoben. Vad månne malar heter på engelska? Vi måste ju till butiken efter malmedel imorgon. Moth? Finns de i allas garderober? Borde vi kanske behandla alla för säkerhets skull? Vad sätter man dit? Malkulor har man ju hört talas om men var det inte på 1800-talet? Möjligen.... Adrian hade lite svårt att somna för han undrade om malar är som termiter så han vaknar med ett avgnagat ben imorgon bitti. För malar kan ju bara inte tycka om tyg när de kan få gott 11-årigt kött. Han tycks ha haft andra morbida tankar ikväll för sen funderade han på hur man ser ut när man blir påkörd av en bil... åt vilket håll månne man flyger? Faller man eller ...? Hmmm, vad svarar man som förälder? TÄNK INTE MER PÅ DET, SOV NU, GODNATT.

Idag har vi köpt en kamera! Det är en Canon Eos 450D som verkar ta jättefina bilder. Vi har klarat oss länge med en liten digi-pocket-kamera som tagit ok bilder på nära håll men genast vi fotat utomhus, har bilderna varit intetsägande. Nu ska vi börja föreviga vår tid här. Roligt!

Idag hade vi två spännande sessioner på msn med momi/mamma och med Peter, Jenni, Kasper och Hedvig. Vi pratade och hade kameran på så vi kunde gå runt i huset och visa rummen, ut på gården och momi fick t.o.m "tala" med postiljonen och grannen Stacy! Det kändes kiva! Som om vi träffats nästan!

Annars har vi ju firat Juri idag! Till varje födelsedag i familjen hör att man stiger upp och bakar pain au chocolat. Vi försökte, på riktigt, försökte. Men det blev inget. Smördegen var filodeg och tunnare än pergament. Två lager flagande florstunt papper runt choklad som inte är Royal. In i gasugn, 8 min, varefter några bleka hopsjunkna fladdor ligger där och ser sorgsna ut. 5 minuter till och sen gyllengula, stenhårda kakor som inte ens doftar som de borde. Oätligt, sorgligt men sant. Sera och jag skrattade hjärtligt. Adrian var förkrossad och krävde vi skulle köpa riktiga i butiken. Juri försökte hålla minen men var väl aningen besviken. Så kan det gå.

Dagen bara flöt iväg, vi slöade här hemma, pratade med Finland och kom iväg till Costco först sent på eftermiddagen. Jag körde och var antagligen väldigt okoncentrerad, var tvungen att enligt navigatorn "make a legal U-turn as soon as possible" och plötsligt var vi på Kari och Krista Mokkos gata igen (där vi var på grillfest i förrgår). De råkade vara ute så det var ju ett trevligt sammanträffande! De bor ju jättenära! Bestämde att träffas i söndag och åka till deras "club" och simma, sporta.
Att både storhandla och hitta en fin kamera tar tid, vi var hemma först 9-tiden. Allt tar längre här! Den stora födelsedagsmiddagen blev en avskalad hot-dogkväll med fantastiska samtal med barnen och mysig stund vid bordet. Det kändes riktigt skönt efter all stress och allt fräsande vi haft! Kvällen slutade med Hanna Montana på Disney Channel och ännu ett glas vin. Imorgon hoppas vi få sova utan att någon från Yle ringer tidigt på morgonen, suck! Nati!

1 kommentar:

Ann sa...

Oh no!! Ades favoritskjorta attackerad av malar! KATASTROF!

http://www.kendall-bioresearch.co.uk/domestmoth.htm#moth1ctrl

här råd för malproblem!